1. What type of academic background is likely to optimize my potential for success in your program?
  2. Can I apply with outstanding courses?
  3. How many classes does the program accept each year? How many students are accepted?
  4. Does the Stony Brook Respiratory Care Program offer a part-time option or distance learning courses?
  5. Can I waive/challenge out of program course requirements based on prior coursework or clinical experience?
  6. Do Stony Brook undergraduates get preferential admission to the program?
  7. Do I get to choose where my clinical rotations will be?
  8. What credentials will I have upon graduation from your program? Where can I work?
  9. Can you provide me with information about on-campus and off-campus housing opportunities?
  10. Do you give preference to New York State residents?
  11. Where can I get information about financial aid?
  12. Can I transfer into your program?
  13. What are your guidelines on TOEFL (Test of English as a Foreign Language)?
  14. Do you have a placement service for graduates?
  15. Will I be able to work during the time I am a student?
  16. What are the employment and salary outlooks for graduates of the Respiratory Care Program?
  17. If I'm not accepted to the Respiratory Care Program, can I reapply the following year?
  18. When is the application deadline? When does the program begin, and how long is the program?
  19. Are there scholarship opportunities if I get into the program?
  20. What is better about this program compared to other similar programs?
  21. Can I use my Respiratory Care degree toward a graduate degree in another field?
  22. How do I find the Respiratory Care Program?

Question #1: What type of academic background is likely to optimize my potential for success in your program?
Answer: Strong preparation in biology, chemistry, physics, and math is important. The number of courses, the level of these courses, and performance are important considerations.
Question #2: Can I apply with outstanding courses?
Answer: Yes. However, all prerequisite courses must be completed by the end of May for the year you plan to start the program.
Question #3: How many classes does the program accept each year? How many students are accepted?
Answer: There is only one entering class of approximately 25 students each year. The starting date for each class is on or around June 30th of the year of admission.
Question #4: Does the Stony Brook Respiratory Care Program offer a part-time option or distance learning courses?
Answer: Our program does not offer a part-time option or distance learning courses.
Question #5: Can I waive/challenge out of program course requirements based on prior coursework or clinical experience?
Answer: A limited number of courses can be either waived or challenged with a special challenge exam. Each request is handled on a case-by-case basis.
Question #6: Do Stony Brook undergraduates get preferential admission to the program?
Answer: While the rigor of undergraduate education at Stony Brook is well recognized, all applicants to the program are given equal consideration with respect to admission to the program.
Question #7: Do I get to choose where my clinical rotations will be?
Answer: Clinical rotation schedules are designed to offer the student the most varied experience and as such are not subject to student selection. Travel arrangements are the responsibility of each student; however some consideration is given regarding travel problems when scheduling clinical placements.
Question #8: What credentials will I have upon graduation from your program? Where can I work?
Answer: Students are granted a Bachelor of Science degree from Stony Brook University and a certificate of completion in respiratory care. Those students who also complete the polysomnography speciality option (PSO) will receive a second certificate in polysomnography. Upon graduation, the students are immediately eligible to sit for the entry level (CRT) and advanced level (RRT) national examinations. Students that complete the PSO are eligible to take the Sleep Disorders Specialist (SDS) exam after passing the the CRT exam. Respiratory Therapists can work in a variety of settings, such as hospitals, sleep laboratories or centers, clinics, physician offices, rehabilitation facilities, nursing homes, home care, or industry.
Question #9: Can you provide me with information about on-campus and off-campus housing opportunities?
Answer: The campus has a housing website that includes housing information.
Question #10: Do you give preference to New York State residents?
Answer: Admission preference is not given to New York State residents. Tuition for New York State residents is lower than that for out-of-state residents.
Question #11: Where can I get information about financial aid?
Answer: The Office of Student Services at Stony Brook University retains financial aid officers who are expert in this area and make every attempt to assist students seeking financial aid.
Question #12: Can I transfer into your program?
Answer: No. Students must apply for admission through the Office of Student Services via the on-line application process. Only Stony Brook freshmen may declare a Respiratory Care (HAI) major and be automatically admitted in their junior year if they have completed the required prerequisites. Stony Brook freshmen must see the program director to officially declare the major.
Question #13: What are your guidelines on TOEFL (Test of English as a Foreign Language)?
Answer: All applicants whose native or first language is not English must achieve at least a 550 paper-based or 213 computer-based score on the TOEFL within two years prior to the date of admission.
Question #14: Do you have a placement service for graduates?
Answer: Students typically receive several job offers during their clinical rotations. The program maintains a listing of job opportunities that are available.
Question #15: Will I be able to work during the time I am a student?
Answer: Most students find it hard to work due to the intensive nature of the Respiratory Care Program curriculum and will apply for financial aid/loans to cover expenses. Working more than 10-20 hours a week is strongly discouraged.
Question #16: What are the employment and salary outlooks for graduates of the Respiratory Care Program?
Answer: The employment outlook for Respiratory Care is excellent. The program has had 100% job placement for over 20 years. Entry level salary ranges from approximately $50,000 to $70,000 per year depending on specialty and job location. Stony Brook graduates are in high demand due to their multi-competent training which enables graduates to obtain jobs in respiratory care, cardiovascular technology and polysomnographic technology.
Question #17: If I’m not accepted to the Respiratory Care Program, can I reapply the following year?
Answer: Yes. As long as all the prerequisite coursework is complete, an applicant can reapply to the Stony Brook Respiratory Care Program.
Question #18: When is the application deadline? When does the program begin, and how long is the program?
Answer: New applications for the Respiratory Care Program at Stony Brook are accepted starting in October, and the application deadline each year is March 1st for the class that starts during the summer. Classes start on or around June 23rd and end on or about June 30, two years later.
Question #19: Are there scholarship opportunities if I get into the program?
Answer: Scholarships are available to qualified students from various sources. Each scholarship has specific eligibility criteria.
Question #20: What is better about this program compared to other similar programs?
Answer: While all CoARC accredited programs meet the same minimum requirements, the Stony Brook Respiratory Care Program offers strong basic science foundation courses in human dissection anatomy, physiology, pathology and pharmacology. Combined with approximately 1080 hours of clinical education at outstanding clinical affiliates throughout the New York metropolitan area, the Stony Brook Respiratory Care Program offers clinical experience that is beyond the norm. Combine that with emphasis on not only respiratory care, but cardiac and polysomnographic technology, and you have a truly unique education program.
Question #21: Can I use my Respiratory Care degree toward a graduate degree in another field?
Answer: Yes. The BS in respiratory care earned at Stony Brook can qualify the graduate for further academic study in a number of areas, including medicine, physician assistant, health care policy/management, public health, and education, to name a few.
Question #22: How do I find the Respiratory Care Program?
Answer: The Respiratory Care Program is housed in the Health Sciences Center on east campus within the School of Health Technology and Management.

Directions to the Respiratory Care Program:

From West Campus:

Use the tunnel that goes under Nicholl’s Road near the Life Sciences Building. Stay on the tunnel walkway and enter the Health Sciences Center via the second floor patio. Look for the signs to the School of Health Technology and Management. The program’s administrative assistant, Patricia Bley (631-444-3180), is located in the cubicle directly opposite the program director’s office (Room 2-414).

From the Hospital Parking Garage:

Walk thru the main lobby of the hospital, past the hospital elevators, to the Health Science Center escalators. Take the escalators all the way down to level 2 and turn right, following the signs to the School of Health Technology and Management. Go through the doors to the large area with many offices. The program’s administrative assistant, Patricia Bley (631-444-3180), is located in the cubicle directly opposite the program director’s office (Room 2-414).

If you get lost, just ask someone.